Oikomishoidosta aikuisena

Suun ja hampaiston vaikutus kasvojen kokonaisilmeeseen on merkittävä. Se miltä hymy näyttää on tärkeää.

Tasapainoinen, hoidettu hampaisto on osa huoliteltua ulkonäköä. Hymyilemisestä ja nauramisesta ihmisten kanssa voi nauttia. Ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet työelämässäkin.

Monella ei ole ollut lapsuudessaan mahdollisuuksia oikomishoitoon, mutta hampaita voidaan oikoa ihan hyvin myös aikuisena.

Anniinan kertomus

Työskentelen asiakaspalvelualalla ja vinot hampaani aiheuttivat minulle pitkään  suuria itsetunto-ongelmia. Häpesin hymyilemistä, sillä huomasin ihmisten katseen kiinnittyvän eteenpäin törröttäviin, Hessu Hopomaisiin vänkyrähampaisiini. Alkusyksystä 2016 päätin tehdä asialle jotain. Olin aiemmin jo tutustunut eri oikomisvaihtoehtoihin ja ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut läpinäkyvistä Invisalign-kalvoista. Invisalignin kotisivuilta löysin Jarmon yhteystiedot ja vakuutuin.  Jarmo on yksi Invisalignin uranuurtajista Suomessa ja hän onkin saavuttanut arvostetun Invisalign Platinum Elite-tason. Ensimmäisellä käynnillä tehtiin arvio hoidon kestosta, erityispiirteistä ja hinnasta. Jo tässä vaiheessa Jarmon ammattimaisuus ja ystävällisyys tekivät suuren vaikutuksen, ja halusin aloittaa oikomishoidon. Hoito sujui aikataulun mukaisesti ja Jarmon puoleen oli helppo kääntyä, mikäli jokin asia mietitytti. Viimeisellä käynnillä katsastettiin, onko suussa kaikki niinkuin pitääkin, ja hiottiin hampaissani olleet kiinnikkeet pois. Ensimmäinen katsahdus peiliin tuntui uskomattomalta. Siinä ne hampaat olivat, suorassa rivissä ilman kiinnikkeitä juuri niinkuin olin toivonutkin. Ensimmäistä kertaa uskallan hymyillä isosti ja häpeilemättä. Suosittelen lämpimästi Jarmon puoleen kääntymistä! Aivan mahtava ja oikein asiantunteva herrasmies, jolla on huumorintaju kohdillaan. 
 
Anniina

 

Viivi

Muistan, kuinka ala-asteella pyysin hammaslääkäriltä, että saisinko raudat, oikein kunnon ratakiskot. Olisin jo tuolloin halunnut hampaisiin jonkinlaista kontrollia, kun ne silloin tuntuivat kasvavan vähän miten sattuu. Minulle sanottiin silloin etten tule saamaan rautoja koska se oli vain esteettinen haitta. Siitä saakka mietin kuinka olisi hieno saa suora hymy ja häpesin hampaitani vuosivuodelta enemmän. Varsinkin kun ne olivat mielestäni niin isot, liian näkyvät ja liian eteenpäin työntyvät. Etuhampaiden purentakin oli ihan olematon. Vuosien mittaan tila suussa jäi hyvin pieneksi ja 25vuortiaani kun aloitin Invisaling oikomishoidon, poistettiin minulta jo kuudes hammas tilanpuutteen vuoksi. Koska olin nuori sinkku ja työskentelin asiakaspalvelussa, oli invisaling paras keksintö mitä pystyin kuvittelemaan. Ja Jarmo oli paras hammaslääkäri, joka pystyi sen tekemään ja kehen uskalsin luottaa. Jännityksestä ja helpotuksesta purskahdin itkuunkin ensi käynnillä, mutta Jarmo hoiti asian hienotunteisesti tsempaten, että kyllä me yhdessä tähän pystytään. 

Kukaan ei töissä huomannut, että minulla on oikomishoito menossa, kävin jopa työhaastattelussa Invisaling-oikomiskalvojen kanssa ja sain sen paikan. Minulle oli eriarvoisen tärkeää, ettei kukaan huomaa oikomishoitoani ja välttyisin muiden uteluilta. Mutta kiitos invisaling ei oikomishoidolla ollut mitään vaikutusta työelämään. Eikä kyllä sinkkuelämäänkään. Ihan hyvin saatoin lähteä kavereiden kanssa viettämään iltaa ja ottaa kalvot pois siinä kohti iltaa, kun lähdettiin yökerhoon tai vaikka yöksi jonkun miehen luo. 

Omaa oikomishoitomatkaani helpotti paljon myös Accelerator-laite, jolla oikomishoidon kesto puolittui 9kuukauteen. Voin lämmöllä suositella oikomista Invisaling-kalvoilla ja Accelerator-laitteella kaikille. Acceleratoria käytin joka päivä ja se helpotti hampaiden kivistystä joka kerta samalla niiden liikettä nopeuttaen. Välillä yhdessä Jarmonkin kanssa ihmeteltiin kuinka ne voivatkaan liikkua niin nopeasti. 

Lopputulokseen olen äärimmäisen tyytyväinen ja voin lämmöllä suositella kaikille Jarmoa asiatuntevana hammaslääkärinä ja Invisaling-oikomishoitoa sen helppouden ja huomaamattomuuden vuoksi.

Peten kertomus

Nuorena noin 10 vuotiaana kävin läpi hampaiden oikaisuhoidon. Kapeat leukaluut aiheuttivat hampaiden ahtautta ja ne kasvoivat limittäin. Hymyily oli väkinäistä ja peiteltyä. Tilanne päätettiin korjata perinteisellä "raudat suuhun" oikaisuhoidolla. Kuukausittaiset hammaslääkärikäynnit, öiset niskavedot ja huulia repivät raudat hampaissa tulivat tutuiksi. Noin kolme vuotta kestäneen hoidon jälkeen lopputulos oli kuitenkin hyvä ja hampaat saatiin oikaistua. Hoidon päätyttyä minulle ei järjestetty ylläpitävää hoitoa, joten jo muutamien vuosien kuluttua hampaat hakeutuivat takaisin vanhoihin asentoihin.
Hymyn peittelyä jatkui taas seuraavat 30 vuotta,  kunnes rutiini hammaslääkärikäynnillä näin videon odotusaulan TV:stä, jossa jo aikuinen nainen osallistui vaihtuvilla läpinäkyvillä muovikalvoilla tehtävään oikaisuhoitoon, ja tosiaan vieläpä ilman näkyviä rautoja. Jo vuosia aikuisiälläni olin haaveillut saavani hymyni takaisin, joten tässä näytti olevan mahdollisuus. Päätin ryhtyä Invisalign asiakkaaksi. Reissutyöni takia en päässyt hammaslääkäriin kuin noin 3kk välein. Tämä sopi mainiosti Invisalign hoitoaikatauluun, koska kahden viikon välein vaidettavia muovikalvoja sain aina mukaani tarvittavan määrän seuraavaan lääkärikäyntiin saakka. Kalvoja pidetään suussa yötä päivää ja ne otetaan suusta vain ruokailun ajaksi. Ne liikuttavat hampaita hitaasti mutta varmasti haluttuu asentoon. Hampaat tuntuivat hieman kipeiltä aina uuden kalvon alussa mutta kipu on tosiaan lievää ja siihen ei tarvitse särkylääkitystä. Hampaat ja kalvot tulee aina pestä ruokailun jälkeen. Näin ollen hampaiden pesuja saattoi tulla 4-5 kertaa päivässä. Hieman kiusallista esim. kiireisenä työpäivänä. Kohdallani kaikenlainen välipalojen napostelu loppui hoidon aikana kokonaan. Hammasharjan ja -tahnan jatkuva mukana kuljetus ja 1,5 vuotta kestäneet hammaspesut 5 kertaa päivässä tuntui joskus kovalta määrältä mutta siihenkin tottui ja loppujen lopuksi hampaat ovat nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan. Ja mikä parasta, esteettisesti hampaat ovat taas suorassa ja hymyä on suorastaan vaikea pidätellä, mikä ihana tunne!
Varsinaisen oikaisuhoidon päätyttyä alkaa vuoden kestävä ylläpitävä hoito, jolloin kalvoja pidetään enää vaan öisin. Näin varmistetaan, että hampaat eivät palaudu vanhoihin asentoihin. Tämä ylläpitovaihe on enää pieni vaiva saavutettuun lopputulokseen nähden.
Kiitos hyvästä hoidosta Jarmo!

Pete

Opettaja 50 v.

Olen 50-vuotias kieltenopettaja. Nuoruudessani pieniä purentavikoja ei korjailtu oikomishoidoilla, joten totuin siihen, että hammasrivistöni ei ollut tasainen ja hampaiden välejä oli vaikeaa puhdistaa. Vanhemmiten leukojani särki ja etenkin aamuisin leuat tuntuivat aroilta ja päätä särki usein. Aloin miettiä, johtuivatko säryt purentaviasta ja vihdoin otin selvää paikkakuntani oikomishoitomahdollisuuksista ja rohkenin mennä oikojan vastaanotolle. 
 
Sain kuulla Suomessa vielä melko uudesta Invisalign-oikomishoidosta. Kalvot näyttivät melko huomaamattomilta ja oikojahammaslääkärin rohkaisemana aloitin oikomishoidot. Ensimmäiset pari vuorokautta olivat uusien kalvojen kanssa vaikeat, mutta sen jälkeen hoito sujui erittäin hyvin. Kalvot eivät tuottaneet kipua oikeastaan missään vaiheessa. Oikeastaan kalvot tukivat hyvin purentaa ja minulla oli tunne, että hampaat liikkuivat pikku hiljaa oikeaan suuntaan.
 
Yllätyksekseni kovat päänsäryt hävisivät jo ensimmäisen kuukauden aikana! Itse asiassa minulla ei ole ollut enää migreenityyppistä päänsärkyä 1,5 vuoteen. Oikomishoito kesti kaiken kaikkiaan 15 kuukautta ja varsinaisten kalvojen jälkeen olen käyttänyt yökalvoja, koska ilman niitä hampaani palautuisivat nopeasti takaisin väärään asentoon. Sekä varsinaisten oikomiskalvojen että yökalvojen kanssa pystyn puhumaan varsin hyvin. Oikomishoito ei haitannut opetustyötäni muuten, kuin että jouduin aina ennen ruokailua poistamaan kalvot ja aina ruokailun jälkeen pesemään hampaat ja laittamaan kalvot takaisin. Siihenkin tottui nopeasti, eikä se tuntunut hankalalta. 
 
Keski-ikäisenäkään ei ole siis liian myöhäistä aloittaa hampaiden oikomishoitoa. Koen, että elämänlaatuni on parantunut kovasti, koska väärästä purennasta ei aiheudu enää kipuja. Myös hampaiden puhdistus on nykyísin paljon helpompaa, kun hammasvälit eivät ole enää liian ahtaat. Bonuksena sain myös tasaisemman hammasrivin! Jouduin maksamaan kaiken itse, mutta koen, että hoito kannatti. Pienestäkin ristipurennasta voi vanhemmiten näköjään seurata ongelmia, jos purentaa ei korjata. 
 
Opettaja 50 v.

 

Janin kertomus

Tutustuin Invisalign-hoitoon sattumalta selaillessani erilaisia oikomishoitovaihtoehtoja internetissä. Omat hampaani ovat olleet oikomishoidon tarpeessa jo murrosiästä lähtien, mutta pitkä hoitoaika, korkea hinta ja näkyvät raudat saivat minut aina perääntymään oikomishoidosta. Kunnes sitten yli 40-vuotiaana päätin laittaa hampaat suoriksi ja hymyn kuntoon. Ensimmäisellä käynnillä hoidoksi valittiin invisalign-hoito ja hoitoajaksi 15 kuukautta. Kustannuksetkaat eivät tuntuneet niin suurilta kun hoidon hinnan voi maksaa erissä. Alkuun oikomismuovit tuntuivat suussa oudolta ja s-äänne tuotti muutaman päivän hankaluuksia, mutta pian kaikki sujui normaalisti. Ja mikä parasta, oikomismuovit olivat lähes huomaamattomat suussa. Aluksi vaihtoväli oli 2 viikkoa, mutta hoidon edetessä sitä nopeutettiin jopa viikkoon. Suurin muutos oikomismuovien lisäksi oli hampaiden pesukertojen lisääntyminen. Aiemman kahden pesukerran sijaan pesin jonain päivänä hampaita seitsemänkin kertaa, koska oikomismuoveja ei saa laittaa likaisiin hampaisiin. Tähänkin tottuu nopeesti ja aion jatkossa hoidon päätyttyäkin pestä hampaita useammin! Nyt hoitoni on jo loppusuoralla ja hoitoaikakin lyhentynyt 11 kuukauteen,YES. Nyt tätä kirjoittaessani hampaat ovat oienneet ja viimeinen käyntikerta on ensi viikolla, jolloin hampaat viimeistellään hiomalla ne tasaisiksi. Lisäksi hampaisiin asennetaan retentiolanka varmistamaan, että hampaat eivät liiku takaisin vanhaan asentoon. Suuret kiitokset Jarmo Manniselle sujuvasta hoidosta. Suosittelen lämpimästi.

Jani